Tacskó

A fajta történetéről

A végleges kinézet kialakítása az 1900-as években történt, de már i. e 2000 környékén is ábrázoltak tacskó kinézetű kutyát. A drótszőrű fajta létrehozásához a sima szőrűt a kotorékvadászatban jeleskedő Dandie Dinmont terrierrel keresztezték, de bevonták a Skye- és Yorkshire terriereket is. Ez még mindig egy finomabb szőrű kutya volt, így más ennek a feltételnek megfelelő kutyával is keresztezték, valamint a Schnauzerrel is. A hosszú szőrű tacskók kialakulása az 1700-as évekre tehető. Ennek ősei a kotorékebek mellett fürjészebek, spánielek és szetterek is voltak. Apróvad vadászatára lett tenyésztve (egerek, pockok stb.).

A fajta adatok

Három méret létezik:

– normál (legalább 35 cm,legfeljebb 9 kg )

– törpe ( 30-35 cm, legfeljebb 5 kg)

–  kaninchen (legfeljebb 30 cm, 3-4 kg)

Élettartama körülbelül 13-15 év, de ez váltózó. Szőrzete lehet sima, drót és hosszú. Színei vörös, sárga, fekete-vörös, barna-vörös, foltos vagy csíkos.

Ápolása

A sima szőrzet ápolása egyszerű, csak az elhalt szőröket kell eltávolítani. A drótszőrűt évente legalább kétszer trimmelni kell, valamint időnként alaposan átkefélni. A hosszú szőrűt rendszeresen át kell fésülni. Karmaikat röviden kell tartani.

Egyéb tudnivalók

Manapság családi kutyaként tartják, de még így is végzi a feladatát. Gyerekek és idős emberek mellé egyaránt jó kutya. Más állatokat megtűr, de feladata miatt valószínűleg a pockokat, egereket, tengerimalacokat, nyulakat és hasonló állatokat le akarja majd vadászni. Mozgásigénye nem túl nagy, rövid séták elegek neki, lakásban is tartható. Trükkökre meg lehet tanítani. Hűséges fajta.

 

 

This post is also available in: angol

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük