Tacskó

A fajta történetéről

A végleges kinézet kialakítása az 1900-as években történt, de már i. e 2000 környékén is ábrázoltak tacskó kinézetű kutyát. A drótszőrű fajta létrehozásához a sima szőrűt a kotorékvadászatban jeleskedő Dandie Dinmont terrierrel keresztezték, de bevonták a Skye- és Yorkshire terriereket is. Ez még mindig egy finomabb szőrű kutya volt, így más ennek a feltételnek megfelelő kutyával is keresztezték, valamint a Schnauzerrel is. A hosszú szőrű tacskók kialakulása az 1700-as évekre tehető. Ennek ősei a kotorékebek mellett fürjészebek, spánielek és szetterek is voltak. Apróvad vadászatára lett tenyésztve (egerek, pockok stb.).

A fajta adatok

Három méret létezik:

– normál (legalább 35 cm,legfeljebb 9 kg )

– törpe ( 30-35 cm, legfeljebb 5 kg)

–  kaninchen (legfeljebb 30 cm, 3-4 kg)

Élettartama körülbelül 13-15 év, de ez váltózó. Szőrzete lehet sima, drót és hosszú. Színei vörös, sárga, fekete-vörös, barna-vörös, foltos vagy csíkos.

Ápolása

A sima szőrzet ápolása egyszerű, csak az elhalt szőröket kell eltávolítani. A drótszőrűt évente legalább kétszer trimmelni kell, valamint időnként alaposan átkefélni. A hosszú szőrűt rendszeresen át kell fésülni. Karmaikat röviden kell tartani.

Egyéb tudnivalók

Manapság családi kutyaként tartják, de még így is végzi a feladatát. Gyerekek és idős emberek mellé egyaránt jó kutya. Más állatokat megtűr, de feladata miatt valószínűleg a pockokat, egereket, tengerimalacokat, nyulakat és hasonló állatokat le akarja majd vadászni. Mozgásigénye nem túl nagy, rövid séták elegek neki, lakásban is tartható. Trükkökre meg lehet tanítani. Hűséges fajta.

 

 

Vélemény, hozzászólás?